SBKP har släppt en ny film - "Nostatopia"

SBKP - Historien om gruppens tillkomst


 

Vi är "SBKP" - en förkortning för "Simon B King Productions". Filmproduktion är det vi är verksamma med. Oftast brukar vi beskriva det som "Free Entertainment", alltså gratis underhållning. Även om Simon är den klart mest aktive medlemmen som  klipper, regisserar och animerar samtliga av våra filmer, så krediteras allting till gruppen som helhet.

På den här sidan får du möjlighet att på riktigt lära känna vår filmskapargrupp genom en bibliografisk och detaljerad beskrivning av våra historia från start till nutid.


NOTERA: Sidan är under uppdatering och kan se lite underlig ut. Vi ber om ursäkt för eventuella felaktigheter.

Simon var från början Dansare och vann ett flertal tävlingar både i Sverige, Finland och Danmark. Men alltjämnt försvann intresset för detta och istället fann Simon ett nytt intresse för film under 2004. Han gjorde några experiment och skapade sin första Karaktär i form av "Bobbo Shah", som sedan blev en kort animation.

Det var inte förrän 2005, när Simon fick sin första kamera som filmskapandet kunde dra igång på riktigt. Detta året anslöt både Pontus och Ricky till Simons projekt och därmed hade ett litet filmteam skapats. Rollfördelningen såg ut som följande: Simon lade fram sina idèer på hur han ville ha det. Sedan hängde Pontus och Ricky på. Filmen spelades in, under vilken Simon utförde regi. Simon gick sedan hem med materialet och klippte filmen, för att därefter släppa den på diverse siter. Pontus och Rickys uppgifter var att stå framför kameran och göra det Simon gav direktiv om. Många gånger visste dom inte själva riktigt vad projektet dom var med i skulle bli ("Det här ser ju ut som en musikvideo" hör man exempelvis Pontus säga under ett klipp till The Invisible Man), men Simon själv visste precis exakt hur han ville ha det.

Under den första delen av 2005 animerade Simon ett antal filmer, bl.a. Streetwalker, Goals, Bobbo Shah, Masken Orvar och spelade även in kortfilmen Billy Be Dead med Pontus. Projekten var igång!

 

Under sommaren 2005 testades ett antal projekt, men inget av dessa blev färdigställda. Det skulle dröja fram till Augusti innan det verkligen tog fart på riktigt.

 

Smooth Criminal (Augusti 2005)

Som kombinerad Dansare och Filmskapare kunde Simon leva ut sin kreativitet på ett ganska eget sätt; Varför inte göra en "dansfilm"? Så blev det, och den välkända Michael Jackson-videon "Smooth Criminal" spelades in i ett helt nytt format där Ricky, och Pontus springer omkring på ett gravfält och blir nerskjutna av Simon. En danssekvens på slutet är klassisk; Simon vet att varken Ricky eller Pontus kan dansa och ger istället direktiv på att göra en väldigt simpel manöver med armarna, medan han själv hamnar i centrum och kan göra ett litet improvisationsnummer. Som ett resultat ser hela sekvensen otroligt lustig ut.

Simon använde i videon sin mors vita skinnjacka, vilket kanske inte var så populärt. Skinnjackan såldes några år senare.

 

Speed Demon (December 2005)

Simon ville hålla liv i sitt dansande och visa att han inte hade lagt av med dansen helt. Både Speed Demon och Smooth Criminal var starka kvitton på detta och passionen hos honom fanns definitivt där. Simon var otroligt inspirerad av Stop Motion-animationer och originalvideon till Speed Demon (Michael Jackson igen, förståss..) animeras just av denna teknik. Därför ville han testa på det själv och byggde en egen lerfigur som sedan animerades ut bildruta för bildruta (även kallat 'Rotoscoping'). Simon var visserligen inte nöjd med animationen eftersom mycket av de ambitiösa planerna för videon fick avbrytas då han saknade resurser och erfarenhet att göra allt för avancerade effekter. Ville Simon animera något fick det alltid bli bildruta för bildruta i Paint (Han fick aldrig tillgång till Premiere Pro förrän ca. 2011, vilket då gjorde att han i princip kunde animera vad som helst genom greenscreen och exponeringseffekter). Inte heller hjälpte det att han själv på egen hand klippte och animerade alla filmer.

Speed Demon var en mer effektfylld video, men kortare och utan Pontus och Ricky. Pontus var kameraman under inspelningen, men ej med i själva filmen.

 

The Hard Man and The Card (Januari 2006)

Någonstans under sent 2005/tidiga 2006, skrev Simon en kort Novell med den originella titeln "The Hard Man", som var otroligt orealistisk, nästan serietidningsaktig. Tyvärr hade Simon brist på idèer och när en ny film skulle spelas in fick man ta den här novellen som en slags förlaga och bygga idè kring. Som vanligt visste Simon hur han ville ha det, medan Ricky och Pontus inte hade den blekaste aning.

I slutändan blev det så att 99 % av handlingen i Novellen kastades bort, och det enda som fanns kvar var namnet och att det på något sätt skulle finnas droger med i handlingen, i detta fallet kokain. Men Simon hade glömt sin påse med bakpulver hemma, vilket gjorde det mycket besvärligt under filminspelningen. På plats bestämde Simon helt enkelt att kokainet i handligen fick bytas ut mot ett "värdefullt kreditkort". Istället för att Skurken i filmen jagar koks, så fick det bli ett värdekort istället. Ingen dialog förekommer, istället är filmen en stumfilm som försöker visa allt med kroppsspråk och teatraliska mönster. Filmens enda ljud är det pålagda stycket "Forever" av Rockgruppen Queen (Som senare skulle få massvis av Tributvideor uppkallade efter sig).

Planen gick i hamn. Filmen blev klar och döptes till "The Hard Man and The Card". Pontus och Ricky är bovarna, medan Simon spelar "hjälten", som egentligen är en antihjälte. Ingen man sympatiserar med direkt...

Detta blev alltså den första helt färdigställda spelfilmen om man inte räknar med Billy Be Dead.

 

The Beast (Mars 2006)

Efter en stunds dötid och en hel del fibblande med projektet FarWars (läs mer om det projektet HÄR..), bestämde sig Simon för att slutligen försöka sig på en ny film under slutet av Mars 2006. Det blev en ganska kort animation denna gång och är ett klart lyft i jämförelse med filmen Goals som knappt gick att titta på. The Beast är betydligt mer intressant och är ganska spännande för de yngre tittarna.

 

The Invisible Man (April 2006)

Till slut började Simon bli otroligt produktiv och fann sig helt plötsligt sittandes med ett flertal projekt att jobba med. Ett av dom var The Invisible Man - Den första riktiga Queen-tributen. Detta var också den sista filmen som spelades in med Digigr8-kameran (förutom en osläppt film under Juni/Juli 2006). Simon hade insett begränsningarna och valde faktiskt att använda en mobilkamera istället. Detta på både gott och ont, även om kvalitèn på filmerna blev noterbart bättre. Oavsett vilket markerar The Invisible Man ännu ett lyft för SBKP där ett flertal spektakulära effekter redigerades in i filmen. Laserstrålar, stop-motion, för att nämna några. Från början var det tänkt att både Pontus, Simon och Ricky skulle vara med i filmen. Men Simon hittade inget sätt att få med Ricky, vilket bidrog till att både Pontus och Ricky blev osäkra på vad detta egentligen skulle bli för film. Det visade sig bli en musikvideo. Inspelningen genomfördes under 2 dagar. Den första dagen var alla tre verksamma. Den andra dagen satt Simon och klippte ihop filmen, men upptäckte att det behövdes fler scener för att färdigställa projektet. Han gick därför ut i skogen utanför och spelade in ett antal scener som komplement. Låten förkortades även, vilket gjorde att videon kunde bli snäppet kortare. Allt som allt blev Simon nöjd med denna hyllningsvideo till Queen.

Maj månad var kanske den mest produktiva tiden under detta året, kanske även på mycket länge. Kort sagt spelades det in flera kortfilmer och ovanpå det, en ny Queen-hyllning. Men ingen av dessa blev otroligt nog färdigställda. Dessutom spelades material för en påtänkt musikvideo in, men detta projekt avbröts också (Dessa scener kom att använda som fyllningsmaterial till Hitman). Irriterad över att inte kunna släppa någonting nytt, bestämde sig Simon för att starta ett nytt projekt från scratch, med eget soundtrack, ljudeffekter och karaktärer skrivna av Simon själv. Det var detta som skulle bli bli filmen Forest Crazy.

 

Forest Crazy (Maj-Augusti 2006)

Simon började animera och skriva ner idèer till filmen i Maj 2006. I Juni skulle Simon träffa Ricky och Pontus för att diskutera projektet, men just den dagen råkade Johan, en gamma skolkamrat, vara närvarande, vilket ändrade planerna drastiskt. Johan fick komma med och hjälpa till i projektet och den första inspelningsdagen gjorde man några testscener med Ricky och Pontus. Det visade sig att Simon inte kunde integrera Ricky på ett bra sätt i handlingen, vilket betydde att de få scener han var medverkade i ströks.

Inspelningen delades upp på två dagar då mobilen enbart kunda lagra ca. 4 minuter film åt gången, innan den behövde tömmas. Den andra inspelningsdagen hade Ricky lämnat återbud, vilket lämnade projektet kvar åt Simon, Pontus och Johan.

Johan var precis den injektion gruppen behövde. Simon tilldelade rollen som skurk åt Johan och Pontus fick spela "Agent Sprocket" - Antagonisten i filmen. Simon var klart nöjd över bägges insatser i sina respektive roller och gillade den goda stämningen i gruppen. Detta var den första riktiga kortfilmen med en rejäl handling, bra ljudeffekter och snygga biroller. Forest Crazy kom att klippas om ett antal gånger, mestadels för att bevara bild&ljud-kvalitèn.

Pga. alla effekter i filmen som Simon fick animera bildruta för bildruta helt på egen hand, dröjde de innan filmen släpptes. Den kom inte ut förrän i Augusti. Under tiden försökte man sig på nya projekt. Det skulle visa sig att Ricky fick ett nytt inträde i filmprojekten.

 

(The) Hitman (Juli 2006)

Har man brist på tid, idèer och skådespelare kan man alltid göra en musikvideo till en Queen-låt. Det var med den inställningen Simon gick in med när Hitman spelades in i Juli 2006. Kort sagt: Simon, Pontus och Ricky träffades för att göra en ny hyllning till Queen och Simon visste inte riktigt vilken låt som passade bäst för ändamålet: Att spela in videon i en skog.

Till slut fick det bli Hitman och medan Hitman är en väldigt seriös låt, är istället musikvideon ren camp där Ricky använder Big Pack glasskartonger som trumset och Pontus ett badmintonracket som Gitarr. Filmen klipptes klart och släpptes på Youtube där den blev måttligt populär (eller impopulär, beroende på vilket Queen-fans du frågar). Detta var också den sista Queen-tributen Ricky medverkade i. Filmen, precis som många andra, restorerades under andra halvan av 2013, efter att Simon gjort klart sin första långfilm.

 

Huset (Augusti 2006)

Forest Crazy släpptes i Augusti. Detta gjorde att Simon hade fria tyglar igen. Han färgade håret rött/rosa och bytte stil. Sedan var det dags för nya projekt igen. Först ut i raden av projekt var Huset. Om Forest Crazy var ren och skär camp, är huset istället en strikt parodi på amerikanska actionfilmer. T.o.m. specialeffekterna har animerats usla medvetet som ett sätt att förstärka detta. Även om det är en misstänkt efterhandskonstruktion, gick Simon ut med att detta var en "Parodi på alla de värdelösa actionfilmer som fullständigt saknar förankring i verkligheten". Till skillnad från Forest Crazy är nu både Ricky, Johan, Simon och Pontus med. Ricky fick dessutom spela två roller, vilket kan ses som ett litet försök till vedergällning, eftersom Simon ju hade strukit Ricky's enda scener i nyss nämnda film.

Huset var tänkt som en slags rehabiliteringsprocess för personer som kollat på för mycket actionfilmer. Men frågan är om det inte blev en motsatt effekt - Man kan undra hur många som blivit tvungna att läggas in på mentalsjukhus efter att ha sett den här filmen.

Denna kortfilm blev också Simons andra film (Den första var Smooth Criminal) som löd under begreppet "sensommarfilm" - En film som spelades in när alla hade börjat skolan igen och vädret fortfarande var fint. Det skulle dessvärre visa sig att det här blev den sista sensommarfilmen på många många år (Om man inte räknar med Scandal).

 

Smooth Cowboy (September 2006)

Bara några dagar efter att Huset hade släppts, spelades nästa projekt in. Simon hade komponerat ett elektroniskt musikstycke som han tyckte skulle få en musikvideo. Ricky och Pontus konsulterades för projektet. Egentligen gick det inte så bra i början, man fick leta länge efter en inspelningsplats, vilket gjorde både Ricky och Pontus ordentligt otåliga. Till slut hittade man en plats; Kalvsviks Pumpstation - En gammal tegelbyggnad som ansågs duga som inspelningsbakgrund.

Simon ville göra en dansvideo och taktiken var att få Pontus och Ricky (Som inte hade några som helst erfarenheter av dans) att utföra vissa dansmoves på kommando. Med hjälp av klippningsteknik skulle Simon senare få det att se ut som att de faktiskt kunde dansa, även om så inte var fallet. Taktiken var kanske inte så uppskattad av Ricky som mestadels blev förvirrad och inte tyckte det var speciellt roligt att utföra massa rörelser som ingen förstod vitsen med. Ricky valde att lämna inspelningen och kom inte tillbaka till något filmprojekt förrän under den senare delen av 2008.

Två scener med Ricky spelades in. Simon, kunde i efterhand, med hjälp av Rotoscoping, göra så att Ricky redigerades in i två klipp till. Pontus har aldrig riktigt gillat sin insats i den här videon, medan Simon snarare tvärtom, var mycket imponerad av insatsen. "Det är så fantastiskt! Han kan spela vilken roll som helst. Han kan t.o.m. porträttera en dansande cowboy!". Det är väl i övrigt känt att detta är en av de filmer som Simon är som mest nöjd med. Filmen, precis som många andra, klipptes om och restorerades under 2012-2013.

 

Mr. Idiot (September 2006)

I slutet av September träffades Simon, Pontus och Johan av en slump på en buss. Man åkte hem till Johan och naturligtvis skulle ett nytt projekt tas upp igen - Spontanitet sin vana trogen kom Simon till slut på idèn att spela in en Komedi. Johan syns en kort stund i videon som glad brevbärare.

Egentligen ska man inte göra film om man inte är helt redo för det, vilken den här filmen så hänsynslöst demonstrerar. Det är nog ingen av de tre medverkande som med handen på hjärtat kan erkänna att de är speciellt förtjusta i den här filmen. Tyvärr var det uppenbart för de flesta, redan inspelningen började, att det hade upptstått ett antal problem som hämmade förutsättningarna: 1. Simons primitiva redigeringsprogram. 2. Brist på manus, ljussättning och rekvisita. 3. Det faktum att Simon hade sovit dåligt den natten och därför inte var speciellt på hugget. 4. Mobilens kameraminne var fortfarande alldeles för litet för att omtagningar av scener skulle kunna genomföras.

Med dessa förutsättningar var det svårt att få ihop en komplett film. SBKP har länge försökt förtränga den här filmen, även om det är svårt. Den gör sig påmind varje gång ett nytt spontant projekt startas.

Detta var också den sista (eller senaste) utgivna filmen där Johan medverkande.

 

Gamla projekt och Far Wars tas upp igen (Oktober-December 2006)

Simon gick igenom en period i skolan där ingenting egentligen gick som det var tänkt. Detta gjorde att kortfilmerna glömdes bort för ett litet ögonblick. Inga nya projekt förutom den ofullständiga filmen "Knäppskallarnas Paradis" spelades in.

Simon fick också problem med datorn, som dessvärre havererade, vilket gjorde att han var tvungen att använda sin laptop. Det i sin tur hämmade filmskapandet ytterliggare.

Perioden Oktober 2006-April 2007 var helt enkelt en mycket mörk period inom SBKP.

Simon kastades bl.a. ut ur gymnasiet pga. inaktivitet i December 2006.

Men det fanns hopp! Simon fick ordning på datorn och började hoppa på projektet Far Wars igen. I December gav Simon upp projektet helt och insåg att det inte var någon idè, utan istället fortsätta inrikta sig på kortfilmer. Ett löfte som hölls i ungefär ett par månader.

I februari/mars träffades nämligen Pontus och Simon för att försöka sig på ett långfilmsprojekt ute i snön - The Golden Assassin. Ett långfilmsprojekt. Simon hade inte lärt sig av tidigare misstag och bara körde på, ända in i kaklet. Av de fåtal scener som existerar spelar Simon en galen vetenskapsman som bryter sig in på en soptipp för radioaktivt avfall. Pontus spelar hjälten som ska ta itu med denna galning.

Projektet droppades.

Ambitionen fanns dock där. Pontus, Johan och Simon träffades för första gången tillsammans på mycket länge i mars 2007. Istället för att göra en kortfilm ihop, gjorde man en liten "photoshoot", som var tänkt att promota "den nya långfilmen".

Tyvärr blev det inte så. Detta var andra gången som ett långfilmsprojekt droppades efter bara några månader.

Det fanns bara en väg att gå: Tillbaka. Detta insåg Simon, som till slut började hitta tillbaka till kortfilmsskapandet igen.

I Want It All (Queen Tribute) (April 2007)

I April släpptes den första SBKP-produktionen på ett halvår.

 


Nutid

Våren 2012 har Simon jobbat intensivt och filmat reservmaterial, s.k. "stock footage" till kommande produktioner. Den nya SBKP-loggan animerades under februari. Några testklipp filmades senare under våren och Simon fortsatte jobba med LegoWars. I början av maj köpte Simon en Korg-M1 synth för en billig peng och började komponera egen musik till filmerna. Under sommaren gjorde Simon en remix av replikerna från filmen Rånaren och den låten kommer släppas tillsammans med den remastrade filmen i mitten av Oktober då filmen har 4-års premiär. I slutet av Maj påbörjades ett Projekt med hemligt namn som redigerades ända fram till September. Filmen släpps på hemsidan någongång under hösten/vintern. Det var tänkt att en ny sommarfilm äntligen skulle filmas denna sommaren men Simon blev alltför upptagen med andra projekt, bland annat en rad tester, samt några andra musikstycken. Därför fanns inte tiden att komma igång med något manus till en ny film.

LegoWars-inspelningen kommer återupptas den 1a Oktober 2012 och fortsätter fram till Vintern för en kort paus med Jul och nyårsafton för att sedan återupptas på nytt under januari. Filmen klipps klart och kommer slutligen släppas i slutet av December 2013.

 

<- Tillbaka till VILKA ÄR VI?  

    Snabblänkar


    Veckans film!

 

Den enda actionfilmen från 2008!

"Rånaren"