SBKP har släppt en ny film - "Nostatopia"

Historien om "Far Wars"

 Far Wars Omslagsbild

Omslagsbild från 2005 - Lägg märke till "Simon B King Studios" och den primitiva "Photoshopingen".

 Far Wars - Filmen som aldrig blev


 

Den här filmen skulle bli Simons ultimata KANON - Ett stort genombrott inom svensk amatörfilm. En långfilm som skulle bli en slags parodi på Star Wars-filmerna. Men istället gick drömmarna i sank och alla scener som hade filmats lämnades kvar på klipprumsgolvet att samla damm. Projektet sköts fram flertalet gånger och inte ens en kortfilmsvariant som var tänkt släpptes. Filmen blev varken Kanon eller Kalkon. Den blev istället ingenting alls.

 

Vad hände egentligen?

 

Vi får gå tillbaka enda till 2005. Simon hade sett "Jedins Återkomst" och var otroligt inspirerad. Det var påtagligt att Simon hade en sorts aura av Star Wars runtomkring sig som smittade av sig på all kreativitet han besatt under den här tiden. Pontus och Ricky som precis hade kommit igång med inspelningar av filmer i gruppen under denna tidpunkt kunde vittna om hur Simon andades Star Wars. Det var prat om "dödsstjärnor", "Darth Vader", och "Lasersvärd" ständigt och jämt. Intresset var stort och det i sin tur smittade av sig på gruppen. Till slut kom beskedet att det skulle göras en "Star Wars parodi-långfilm" och den skulle heta "Far Wars". Det var nästan så att man kunde ta på Simons hybris.

 

Inspelningen var en enda röra. Simon skrev aldrig något manus utan ritade och skrev dialog på pappersblad som sedan filmades huller-om-buller. Eftersom ingen visste hur handlingen gick lyssnade alla på Simon, som inte ens själv visste hur historien skulle utformas(!). Det mest kännetecknande för denna film var att "Dödsstjärnan" från Star Wars skulle porträtteras och parodiseras som en gigantisk tennisboll (Dödsbollen). Det var lite Det Våras För Rymden-känsla över mycket av denna film. Simon ville ha en lasersvärdsfight, en slutstrid mot dödsbollen, samt leranimationer (Claymation). Ett soundklipp som var till för ett av monstren i filmen användes senare i Forest Crazy. Det var tänkt att monstret skulle vara en sorts Chewbacca-liknande varelse någonstans i filmen.


När det inte kunde bli värre....

Pontus som pilot i Far Wars.

Många scener filmades inne i Pontus rum. Det var mestadels scener som blev interriörer till rymdskeppen. Kvalitén på filmen var riktigt dålig, eftersom Simon hade en kass budgettkamera. Den sista filmen som filmades med den var tributen "The Invisible Man". Kameran var så dålig att en mobilkamera gav betydligt bättre resultat och fick bli ersättare (640x480 vs 320x240). Det var enbart några få scener till det som skulle bli kortfilmen som filmades med mobilkameran. Dessa scener gjordes i december 2006 - De allra sista klippen som filmades till Far Wars.


Gruppen hade inte en speciellt stor erfarenhet av att göra actionfilmer; Man hade ju bara gjort "Smooth Criminal"- tributen och "Billy Be Dead" när Far Wars-inspelningarna startade i september 2005. Men Simon var optimistisk och trodde på allvar att det skulle kunna gå att bli film av detta. Och i början gick det ganska bra; Simon hade en vision och en idè; men det man hade behövt ha var ett manus. Simon började inse det när inspelningarna startade. Att inte skriva ett manus var ett typiskt nonchalant nybörjarmisstag som många filmare gjorde.

   

 

Det största problemet med filmen var dock specialeffekterna. Simon ogillade "nya" filmer och föredrog den gamla stilen; Cinemascope, torr bild, fantastiska färger, mindre styltig "hollywood"-dialog och utan dataanimationer/effekter. Man ville ha en liten retrokänsla över den här filmen. Detta var ju inte alls dumt, men utförandet lämnade mycket att önska. Simon hade inte någon som helst kunskap om keying, varesig green- eller bluescreen. Allting skulle göras i "paint", alltså ritprogrammet i datorn. Det här lät som en total omöjlighet, men Simon lyckades mot alla odds få ihop några riktigt bra scener.

(det var däremot ett väldigt tidskrävande och hårt jobb. Knappast lönsamt).       

     

Rymdscenerna blev Simons specialitet. Men alltihop var en enda röra, framförallt eftersom bristen på manus blev så påtagligt. Man hade inte ens börjat klippa filmen, utan scener filmades och gjordes i paint, för att sedan slängas på hög i datorn. Det var som att man bara fyllde på med scener tills man hade nått speltiden av en långfilm - Utan att tänka på hur resultatet blev.

Super Star Destroyer - Elipator


   

Simon animerade en stor mängd scener under hela hösten och vintern 2005. I sedvanlig ordning gjorde han också en drös andra klipp. Tanken var att man skulle samla ihop en stor bekantskapskrets som skulle agera någon form av stormtrupper, så kallade "Far Troopers" (rödklädda med hatt och laservapen, inte speciellt likt.. Vad simon egentligen tänkte sig med detta kan man bara spekulera i.) Det skulle bli en strid i skogen, och Simon höll dessutom på att konstruera några scenbyggen av pappkartonger och modellera. Hybris var bara förnamnet...

En av hangarerna i "Dödsbollen". 

Mycket av det som existerade i Star Wars filmen skulle integreras i handlingen så även publiken fattade vad det var som hände även i Far Wars. Star Destroyers heter Imperiets rymdskepp fortfarande och Luke Skywalker parodieras här genom att heta Pluke Skypalker. Ja.. du hörde rätt! Överlag skulle det finnas en hel del skämt i filmen som Simon senare växte ifrån - En mognadsprocess får man nog säga. Simon tyckte alltid att South Park eller "Family Guy-humor" var löjlig och omogen, men humorn i den här filmen hade inte varit jättelångt ifrån just den typen av humor, även om den mer hade påmint om nyligen nämnda Det våras för Rymden. Det var ju en parodi, så in med massor av skämt, tycke Simon!

 

De scenerna som skulle filmas i skogen (med rödklädda soldater) under sommaren 2006 blev aldrig av - Som bekant spelades "The Hitman" och "Forest Crazy" in istället. Tiden gick och projektet lades undan ett tag. Intresset började svaja, även om de andra i gruppen ofta frågade Simon om hur det gick med Far Wars-projektet. "Det låg på is" brukade det heta. Men han hade inte givit upp än. I november 2006 satte sig Simon med materialet och försökte få ihop en story från de scener som hade filmats tidigare. Några scener fixades. Fortfarande hade inte Simon något Greenscreen-program och ingen duk, så den gamla metoden användes där scenerna finslipades i paint - Bildruta för bildruta. De program som han använde var instabila, vilket gjorde att han fick hoppa mellan flera olika istället för att använda ett. Detta var Simons svaghet vid den här tidpunkten.

 

Simon försökte nu göra en Kortfilm som skulle heta "Far Wars - The shortfilm". Men Trots att ett flertal scener spelades in och att vissa blev riktigt bra, så lyckades man inte göra klart filmen. Det fanns alldeles för mycket luckor, s.k. "plotholes" att fylla igen. Den fortsatta bristen på manus gjorde att Simon gav upp projektet helt i slutet av 2006. Året 2007 var inte lätt för Simon som försökte hitta tillbaka till kortfilmerna, men saknade motivation att fortsätta med Far Wars. Det som hade blivit en idè i april 2005, avslutades nu i slutet av 2006.

Simon dansar mot sig själv i en scen ifrån "Mandyfilmen"

En av laserkanonerna på "Dödsbollens" yta.

   

Sammanfattningsvis kan man säga att Far Wars siktar högt men landar i stenhård betong. Simon ville så mycket med den här filmen men lyckades inte utföra projektet till fullo. Entusiasmen fanns, men kunskapen och erfarenheten saknades (Simon skulle precis fylla 16 år när han startade projektet(!). Utan något manus, noll budget och bristen på bra utrustning eller kontakter kunde inte projektet genomföras. 

 

Istället fick Simon ta lärdom av den här tiden och ta med sig det till andra projekt. Det skulle visa sig flera år senare att erfarenheterna från Far Wars inte var helt onödiga ändå; Det nya långfilmsprojektet Lego Wars skulle bli betydligt seriösare med helt andra förutsättningar.

 

<- Tillbaka till "VÅRA FILMER"  

    Snabblänkar


    Veckans film!

 

Den enda actionfilmen från 2008!

"Rånaren"